Хижа Селимица

За хижа Селимица (история и настояще)

Историята на хижа Селимица започва още в първият етап от развитие на туристическото движение в България. Както е известно Витоша е първият природен парк в България и на Балканите. Освен това в него са включени два резервата – Бистришко бранище и Торфен резерват. И все пак Витоша е урбанизирана и е с най-гъсто разположената материална база за отдих, туризъм и спорт в сравнение с останалите български планини.
 
Първият, който разпалва идеята за строителството на туристически бази в планината сред пернишките туристи е роденият в Русе минен инженер Хелмут Брокс.
 
И именно под негово ръководство в дъното на каменната река под връх Селим се строи хижа "Селимица”, която се открива през 1930 година на рождената дата на инженера - 17 май. Следващият основен ремонт на постройката е през 2003 година, когато вътрешното разпределение на хижата е силно преустроено.
 
За последно хижата е освежена и обновена през 2011г.от новия си и настоящ стопанин - пернишката фирма Айдо-С ООД. Борейки се с лошата слава, която предишният негостоприемен стопанин на хижата ни остави в наследство, ние се стремим да се върнем към времената когато хижа Селимица е била любимо място за почивка и подслон на планинари и туристи.
 

Хижа Селимица архив парк Витоша
Хижа Селимица